Varför antivirus?

Dela

Vi har redan förklarat vad ett virus kan ställa till med. Det kan till exempel radera dina filer, omformatera din hårddisk och komma över dina bankkortsnummer och dina lösenord. Om du inte har ett antivirus är risken alltså stor för att virus inte bara sabbar din dator utan även ditt privatliv och din ekonomi. Och det spelar ingen roll hur försiktig du än är på nätet eftersom även länkar och hemsidor kan innehålla virus.

Därför ska du ha ett antivirus

Ett antivirus har koll på din e-post. Det finns massor av oseriös e-post som sprider virus. Din e-post kan innehålla infekterade länkar, bilagor som bär på virus och länkar som leder dig till en infekterad hemsida. Du kan även få skadlig e-post som ser ut att komma från dina vänner men som egentligen har en annan avsändare och e-post som faktiskt är skickad från dina vänner men som ändå innehåller virus. Du kan inte alltid själv avgöra om din e-post innehåll virus eller inte, så därför är det bäst att ditt antivirus sköter den saken.

Blockerar och varnar för oseriösa hemsidor och annonser. Det finns hemsidor som innehåller farliga skript som letar efter säkerhetshåll i ditt operativsystem och i din webbläsare. Ett bra gratis antivirus blockerar sådana hemsidor. Du kan inte på egen hand veta om en sida är smittad eller inte, därför måste du ha ett antivirus som kollar det åt dig.

Kontrollerar nerladdat material. När du laddar ner program och filer riskerar du att drabbas av virus, inte minst om du laddar ner material via fildelningssajter. Många gånger är det svårt att veta vilka filer som är smittade eller inte eftersom även seriösa program kan innehålla virus. Om du har ett antivirus kontrollerar det dina nerladdade filer, om inte annat så blockerar det filer och program som är smittade av virus när du försöker öppna dem.