Två smarta verktyg för bättre prestanda

Ett riktigt bra gratis antivirus är ungefär lika bra på att stoppa virus och andra skadliga koder som tillverkarens kommersiella version, men oftast saknar gratisversionerna en massa smarta verktyg som kan förbättra datorns prestanda. Men bara lugn, även om du inte har råd eller lust att betala för ditt antivirus kan du komma över flera av dessa verktyg gratis.

Gratis defragmenterare

Om du har en vanlig hårddisk (alltså inte en SSD) måste hårddisken defragmenteras med jämna mellanrum för annars kan datorn bli slö. Windows har en inbyggd funktion för det här men enligt de flesta kunniga inom området är den inte den bästa på marknaden. Dessutom har vi på gratisantivirus.se upptäckt att Windows defragmenterare kan tro att vanliga hårddiskar (HDD) är SSD-diskar på datorer som använder Intel Rapid Start Technology, ett program som ofta används när man har en liten SSD som cache i datorn. Eftersom SSD inte kan defragmenteras funkar alltså inte Windows funktion.

Två gratis defragmenterare som är riktigt bra är Disk Defrag Free och vår favorit Defraggler från Piriform. Båda defragmenterar hårddisken riktigt effektivt och i alla fall Defraggler tror inte att din hårddisk är en SSD om du använder Intel Rapid Start Technology.

Rensa upp bland filer och register

Det går att ta bort onödiga filer, överblivna filer efter avinstallationer och dylikt i Windows, men någon riktigt komplett funktion för ändamålet finns inte. Då är det bättre att använda sig av det lilla men effektiva verktyget CC Cleaner som liksom Defraggler ges ut av Pirirform. CC Cleaner har fått massor av fina utmärkelser och omdömen från bland annat PC Advisor, cnet och PC World och det är verkligen ett riktigt bra verktyg som grundligt städar din dator och även tar bort onödiga registerfiler. Det här frigör massor av utrymme och gör att din dator blir snabbare.