Tips för att slippa virus

Om du har ett bra gratis antivirus är risken mycket liten för att du drabbas av virus, men det är ändå bra att vara lite försiktig på nätet eftersom inget antivirus är 100 % säkert. Vi ska därför ge dig några tips på vad du kan göra för att minimera risken för att få virus, spionprogram, trojaner och annan skadlig kod i din dator.

1. Först och främst bör du installera viktig programvara som skyddar din dator mot skadlig kod och obehörig trafik. Du bör alltså installera ett riktigt bra antivirus och en brandvägg som är bättre än Windows egna. Något antispionprogram behöver du inte om du har ett gratis antivirus som är bra på att stoppa både virus och spionprogram.

2. Skanna alltid alla externa enheter som du ansluter till din dator med ditt antivirus, till exempel USB-minnen, SD-kort och externa hårdiskar. Om enheterna innehåller smittade filer kan de annars sprida sig till din dator.

3. Var alltid försiktig när du fildelar och laddar ner filer på okända sajter. När du laddar ner filer via fildelning bör du alltid skanna filerna med ditt antivirus och du bör googla sajter som du inte känner till för att se om de är seriösa.

4. Var försiktig med din e-post. Bilagor och e-post från okända avsändare ska du helst aldrig öppna, men du bör också vara försiktig om du får ett skumt mail som ser ut att komma från någon av dina vänner. Kontrollera alltid avsändaren noggrant om det står i e-posten att du ska klicka på en länk. Det finns till exempel e-post som påstår sig komma från Facebook och som hävdar att någon har försökt logga in på ditt Facebook-konto. I dessa mail vill de att du ska klicka på en länk för att veta mer om det obehöriga inloggningsförsöket genom att själv logga in på din Facebooksida, men faktum är att det är mailet kommer från en bedragare som vill komma åt ditt Facebook-konto.

5. Det finns oseriösa sajter som hävdar att du måste installera ett tillägg för att kunna spela upp ett filmklipp eller en ljudfil, men i själva verket är detta tillägg en trojan. Googla alltid skumma sajter och tillägg innan du installerar något.

6. Kontrollera att ditt antivirus är aktivt. Det finns virus och trojaner som kan inaktivera ditt antivirus så att din dator blir helt oskyddad mot virus.