Ta bort virus

Dela

Om du inte har haft ett tillräckligt bra antivirus i din dator finns det stor risk för att din dator har drabbats av virus, spionprogram eller någon annan skadlig programvara. Men hur kan man veta om man har drabbats av virus eller inte? Det kommer du att få läsa om i nästa bloggartikel, men du kan redan nu försäkerhetsskull skanna din dator med en gratis online scanner så vet du om du har drabbats eller inte. Om du har drabbats av virus bör du läsa vidare, för här kommer vi att visa dig hur du tar bort virus.

Så blir du av med virus

1. Ladda ner ett riktigt bra gratis antivirus. Du kan med fördel välja något av de gratis antivirusprogram du hittar här på gratisantivirus.nu, för de håller alla en mycket hög klass.

2. Installera ditt nya gratis antivirus. Redan under installationen, eller direkt efter installationen, börjar ditt nya gratis antivirus söka efter virus och skadliga koder. Om den hittar virus eller något annat skadligt program kan det förmodligen ta bort det.

3. Om antivirusprogrammet inte hittar något så bör du skanna hela din dator med det och om antiviruset då hittar något så avlägsnas det. Det är tyvärr inte alltid ett antivirus lyckas ta bort den skadliga koden trots att antivirusprogrammet lyckats lokalisera eländet. Det är nämligen mycket enklare för ett antivirus att stoppa virus än att ta bort det och det är därför det lönar sig att skaffa ett bra gratis antivirus från början.

4. Om ditt gratis antivirus inte lyckas få bort viruset bör du stänga av alla onödiga processer med aktivitetshanteraren och koppla bort dig från nätet. Du kan även starta datorn i felsäkert läge istället. Skanna sedan datorn igen och nu borde ditt gratis antivirus kunna ta bort viruset, spionprogrammet eller vad du nu har drabbats av.

5. Om inte ens ovanstående tips funkar måste du ladda ner ett gratis antivirus som du kan lägga på en CD- eller DVD-skiva eller på ett USB-minne som sedan kan fungera som en startskiva. Starta sedan från startskivan och djupskanna datorn. Det här brukar i de allra flesta fall fungera, annars har du fått stora problem på halsen och måste eventuellt radera hela din hårddisk, ominstallera operativsystemet och föra tillbaka dina icke infekterade filer till datorn.