Spionprogram

Dela

Spionprogram är nog det värsta otyg som kan drabba dig. Ett spionprogram gör ingen större skada i själva datorn men det kan ställa till det desto mer för ditt privatliv. Även om det finns många olika sorters spionprogram har de en sak gemensamt: de vill komma över dina känsliga uppgifter såsom lösenord och användarnamn till dina inloggningar på nätet och dina kontokortsuppgifter. Om du drabbas av ett spionprogram kan någon alltså missbruka din e-post, logga in på ditt Facebookkonto eller i värsta fall tömma ditt bankkonto.

Så fungerar ett spionprogram

De flesta spionprogram är små självständiga program som inte gömmer sig i andra program och är därför per definition inte ett virus utan är en trojan. Det tar sig in i din dator under falskt flagg, det vill säga det utger sig för att vara ett seriöst program fast det egentligen är ett spionprogram så att du ska luras att installera det. När det är installerat samlar det in din känsliga information och skickar iväg den till den som ligger bakom spionprogrammet.

Om du har fått en Key Logger (som är ett slags spionprogram) i din dator registrerar programmet varje tangenttryckning du gör och tar skärmbilder på allt som händer i din dator.

Skydda dig mot spionprogram

Du behöver inte skaffa ett separat antispionprogram när du vill skydda dig mot spionprogram, inte om du har ett riktigt bra antivirus och en bra brandvägg.

  • Skaffa ett bra antivirus. Även gratis antivirus ger din dator ett enormt bra skydd mot trojaner och således också mot spionprogram. Ladda gärna ner ett av de gratis antivirus du hittar här på gratisantivirus.nu så får du ett fullgott skydd mot spionprogram. Då blir du varnad om du försöker installera ett spionprogram utan att veta om det.
  • Skaffa en bättre brandvägg. Windows brandvägg är långt ifrån den bästa brandväggen på marknaden, så därför bör du skaffa en bättre brandvägg som effektivt förhindrar att spionprogram (som mot förmodan lyckas ta sig förbi ditt antivirus) kan skicka iväg någon information. En riktigt bra brandvägg får du med på köpet om du skaffar ett kommersiellt antivirus, annars finns det några riktigt bra gratis brandväggar att välja på.

Ett bra antivirus och en bra brandvägg ger dig alltså ett dubbelt skydd mot spionprogram.