Gratis brandvägg

Dela

Om du använder dig av ett gratis antivirus bör du komplettera ditt skydd med en gratis brandvägg eftersom Windows medföljande brandvägg inte är något vidare, det är därför som kommersiella antivirusprogrammen alltid brukar komma med en bättre brandvägg

Så skyddas datorn av en brandvägg

En brandvägg skyddar din dator på två sätt:

  • Den blockerar obehörig trafik som försöker ta sig in i din dator. Den skyddar alltså mot internetattacker och minskar risken för att du drabbas av virus och andra skadliga koder. Din dator kan inte heller fjärrstyras och förvandlas till en zombie som du inte har någon kontroll över.
  • Den blockerar obehörig trafik som försöker ta sig ur din dator. Om du till exempel är drabbad av ett spionprogram kan det inte skicka iväg din hemliga information och förhindras därför att åstadkomma någon skada. Du riskerar inte heller att delta i några omedvetna internetattacker om du drabbats av en skadlig kod.

Tre gratis brandväggar

ZoneAlarm. ZoneAlarms brandvägg innehåller alla grundläggande funktioner och har full koll på all trafik som tar sig in och ur din dator. Ladda ner här.

Comodo Free Firewall. Det här är en riktig klassiker när det gäller gratis brandväggar. Det är en grymt effektiv gratis brandvägg som numera även funkar utmärkt på Windows 8. Ladda ner här.

Ashampoo Free Firewall. Tyvärr så har denna gratis brandvägg inte uppdaterats sedan April 2007 och funkar således bara för datorer som använder sig av Windows XP eller Windows. Fast jag vet inte om vi ska säga ”tyvärr” eftersom denna brandvägg känns mycket förlegad år 2014. Ladda (inte) ner här.

Kommersiell eller gratis brandvägg?

Det finns såklart även riktigt bra brandväggar som du får betala för, men vi på gratisantivirus.nu tycker egentligen att det bara är dumt att betala för en brandvägg om du använder dig av ett gratis antivirus. Anledningen till det är att du då lika gärna kan köpa ett kommersiellt antivirus där en brandvägg ingår, det kostar inte så mycket mer och då slipper du dessutom ha flera internetsäkerhetsprogram i dina dator.