Behövs ett antispionprogram?

Här på gratisantivirus.nu har vi presenterat marknadens allra bästa gratis antivirusprogram och nu kanske du undrar varför vi inte har presenterat några bra gratis antispionprogram. Svaret är enkelt. För det första är det här i första hand en sajt om gratis antivirus och inte om gratis antispionprogram och för det andra så behöver du inget gratis antispionprogram (inte ett kommersiellt heller för den delen) om du använder dig av ett riktigt bra gratis antivirus. Vi ska förklara varför.

Det är ju så att ett riktigt bra antivirus (som de vi listar här på gratisantivirus.nu) är riktigt på att stoppa både virus och trojaner. Om du inte vet vad det är för skillnad på ett virus och trojan kan man sammanfatta det på det följande vis: Ett virus är ett lömskt litet program som gömmer sig i ett annat program som förövrigt kan vara seriöst medan en trojan är ett självständigt program som utger sig för att vara något som det inte är. Det här innebär att när du laddar ner ett program som du tror är seriöst kan det i själva verket vara en trojan. Ett spionprogram är en slags trojan, en av de allra farligaste trojanerna dessutom, och eftersom ett bra gratis antivirus även stoppar och tar bort trojaner skyddar det således även mot spionprogram. Så enkelt är det.

Däremot kan det alltid vara bra att komplettera sitt antivirus med en riktigt bra brandväg som förhindrar att ett spionprogram skickar iväg din känsliga information om du mot förmodan skulle drabbas av ett spionprogam trots att du har ett bra antivirus.