Är du drabbad av virus?

Dela

Det är inte alltid man vet om datorn har drabbats av virus, spionprogram eller något annat skadligt sabotageprogram. Ibland gör den skadliga koden inget väsen av sig alls, det är därför du bör djupskanna din dator med jämna mellanrum och gärna även skanna datorn med en online scanner utifall att ditt antivirus inte riktigt gör sitt jobb. Om det visar sig att ditt antivirusprogram inte varit bra nog på att stoppa de program det borde ha stoppat kan du alltid ladda ner ett nytt bättre gratis antivirus.

Ibland kan man emellertid se tydliga tecken på virus och nu ska gratisantivirus.nu visa dig hur du ser om du är drabbad av virus eller inte.

Så ser du om du är drabbad av virus

  • Dina filer försvinner eller ändras. Om du upptäcker att flera av dina filer, till exempel dokument eller bilder, har försvunnit brukar det nästan alltid bero på virus och om dina dokument ser annorlunda ut än när du använde dem sist brukar det också handla om virus, ofta makrovirus.
  • Strulande programvara. Det är inte alltid strulande programvara har med virus att göra men om dina program öppnas och stängs av sig själva eller om de utför en uppgift du inte har gett kommando för kan det absolut bero på virus.
  • Om modemet skickar och/eller tar emot information utan att du kommunicerar mot nätet kan det vara tecken på att ett spionprogram håller på att ta emot och skicka information. Kolla bara att det inte är något av dina program som håller på att uppdateras innan du drar slutsatsen att du har drabbats av ett spionprogram.
  • Om din dator arbetar trots att du inte har några aktiva program igång kan det bero på en defragmenterad hårddisk eller strulande mjuk- eller hårdvara men det kan också bero på virus, kanske en internetmask.
  • En dator som inte startar kan också bero på hårdvara, mjukvara eller virus. Om det här skulle hända dig kan du alltid starta din dator från en vanlig startskiva för att försöka reparera den. Sedan kan du starta om datorn från ett antivirus som också funkar som startskiva för att se om din dator är drabbad av virus. Läs mer om hur du gör i vår artikel om hur man tar bort virus.