8 tips för att slippa virus

Dela

Trots att ett gratis antivirus stoppar de flesta hot tänkte vi är på gratisantivirus.nu ändå ge dig några tips som gör ditt liv på nätet ännu säkrare.

8 tips för att slippa virus

1. Installera nödvändig programvara. Skaffa ett gratis antivirus och en gratis brandvägg, alternativt ett kommersiellt antivirus som även innehåller en brandvägg. Om du har ett riktigt bra antivirus behöver du inte ha ett antispionprogam eftersom ett bra antivirus även stoppar spionprogram.

2. Var försiktig med fildelning. Det finns många virus som gömmer sig i fildelat material. Om ditt antivirus inte skannar detta material automatiskt efter att du har laddat ner det bör du skanna filerna innan du använder dem.

3. Öppna inte all e-post. Var försiktig med skum e-post som ser ut att vara från dina vänner och med e-post från okända avsändare. Den kan innehålla skadliga bilagor och farliga länkar.

4. Var försiktig på Facebook. Även Facebook-annonser kan smitta din dator. Använd gärna ett speciellt tillägg som har koll på din Facebook. Ett sådant tillägg följer ibland med antiviruset.

5. Surfa inte in på vilka sajter som helst. Det finns en massa infekterade sajter som kan smitta din dator bara du besöker dem. Så undvik skumma, okända sajter, men tyvärr kan även seriösa sajter ibland vara smittade. Det finns emellertid antivirus som varnar dig om du håller på att surfa in på en farlig sida.

6. Var försiktig med tillägg och codec. Det finns sajter som kräver att du laddar ner ett tillägg eller ett codec för att du ska kunna spela upp en mediafil, dessa tillägg och codec kan innehålla virus eller vara en trojan. Var därför försiktig med att ladda ner okända codec och tillägg från okända utgivare.

7. Kontrollera att ditt antivirus är aktivt och uppdateras automatiskt. Det kan hända att antiviruset av någon anledning stängs av eller inte kör igång när du startar din dator, men det är ovanligt. Därför bör du försäkerhetsskull kolla att det är aktivt. Kontrollera även i inställningarna att ditt antivirus uppdateras automatiskt, vilket är mycket viktigt eftersom det hela tiden dyker upp nya virus. Alla antivirus är från början inställda på automtisk uppdatering, men det är alltid bäst att kontrollera det ändå.

8. Skanna alltid externa lagringsenheter. Om du ansluter en extern hårddisk, en USB-sticka eller ett SD-kort bör du alltid skanna enheten innan du använder den så att du kan försäkra dig om att enheten inte innehåller virus eller någon annan skadlig kod. Skanna även DVD- och CD-skivor som innehåller filer.